In dit onderzoek bespreek ik filosofen die verder borduren op de theorie van Marx. Het onderzoek bestaat uit een reeks aan essays waarin de filosofen reageren op vraagstukken van deze tijd zoals het consumentisme en technologie

 

 

Boekbespreking: De eendimensionale mens - Herbert Marcuse

Pas als een digitale storing de gehele wereld in beslag neemt, kan de mens ontwaken uit zijn slaap. Volgens Marcuse zou het niet functioneren van de televisie en aanverwante media een begin kunnen zijn van een revolutie tegen het kapitalisme. Herbert Marcuse was een filosoof die als onderdeel van de Frankfurter Schule kritiek gaf op de consumptiemaatschappij en in 1964 met zijn boek: De eendimensionale mens stelt dat de Westerse mens niet meer leeft, maar geleefd wordt. “De kapitalistische samenleving is totalitair, de vrijheid die je geniet is schijn, je verlangens zijn niet je eigen en er is geen hoop meer op verandering.” 

Lees meer »

Walter Benjamin - Het kunstwerk in het tijdperk van technische reproduceerbaarheid

“Proef de toekomst in een blikje, met Coca-Cola 3000 Zero Sugar.” Met het nieuwe blikje waagt Coca-Cola om de wereldlijke toekomstvisie van consumenten vast te leggen. De voorstelling van het jaar 3000 aan de hand van emoties, ambities, kleuren en smaken is samengesteld met behulp van de inzichten van AI. (Coca-Cola, 2023) Met de komst van dit product stelt Coca-Cola dat kunstmatige intelligentie de toekomst is en de schijnbare toekomstvisie die consumenten hebben, vastgelegd kan worden door die kunstmatige intelligentie. De kunstmatige intelligentie heeft de zogenaamde emoties en smaken van de toekomst samengesteld met behulp van een database, waar blijkbaar het geheime recept over de toekomst in zit. 

Lees meer »

Jean Baudrillard - Simulacra & Simulation

Op onze schermen, kranten, langs de snelweg en zelfs met rondrijdende trams, overal worden we gebombardeerd met reclame. De machtsstrijd om onze aandacht vindt niet alleen online plaats, maar ook in de publieke ruimte. Mensen krijgen ongeveer driehonderd-zevenenzeventig reclameprikkels per dag over zich heen. We lijken machteloos tegen de invasie van reclameboodschappen, maar toch is er toenemend verzet. Zo heeft de burgemeester van de Franse stad Grenoble alle publieke reclames verwijderd. En gaat de anti-marketing movement de straat op om reclames te bekladden. (Vpro tegenlicht, 2020) 

Lees meer »

Vergelijking filosofische theorie: Benjamin & Baudrillard

De televisies en mensen zijn steeds platter geworden, maar wat wordt er uitgezonden op die televisie dat de mens zo plat maakt? Volgens de postmoderne filosoof Jean Baudrillard zijn we in een hyperrealiteit beland. De televisie is een onderdeel geworden van onze eigen realiteit, er is geen onderscheid tussen de wereld buiten de schermen en de wereld in de schermen. De bomen die we in het park zien, zijn even ‘echt’ als de bomen die we op televisie zien. Baudrillard gelooft dat de televisie geen representatie is van de werkelijkheid, maar dat de televisie zijn eigen werkelijkheid creëert. Walter Benjamin stelt dat alles gekopieerd wordt en cultuur geen ‘aura’ meer bevat. Omdat de televisie een kopie is van de werkelijkheid en vaak ook een kopie van zichzelf bevatten de beelden op de televisie ook geen ‘aura’. Herbert Marcuse gelooft dat door het gebrek aan ‘aura’ om de mens heen, de mens eendimensionaal is geworden.  

Lees meer »

Vergelijk filosofische theorie: Marcuse & Benjamin

De televisies worden steeds platter en de mens ook. De mens is zijn meergelaagdheid verloren, waar de mens eerder een wezen was met emoties, gedachten en energie is hij nu veranderd in een oppervlakkige consument. Naarmate de technologie zich heeft ontwikkeld en de televisies steeds platter werden is de mens ook gereduceerd tot één laag. Het gebrek aan verbeeldingskracht en de grote aanwezigheid van technisch denken heeft er volgens Marcuse voor gezorgd dat de mens eendimensionaal is geworden. Volgens Benjamin heeft techniek en met name het reproductieapparaat ervoor gezorgd dat kunst haar lagen heeft verloren. Mensen maken kunst en beide bevatten een ‘aura’, technische middelen elimineren deze aura. 

Lees meer »