Op deze pagina bespreek ik films en boeken die mij hebben geinspireerd en waarvan ik erg heb genoten. 

 

WONKA en de vrije markt

De jonge Willy Wonka heeft een droom. Hij wil een winkel openen in het Galeries Gourmet, waar de beste chocola van de wereld verkocht wordt. Hij is een tovenaar, met zijn chocola kan hij mensen laten vliegen en zweven. Het Galeries Gourmet wordt gerund door een kwaadaardig trio van chocolademakers, die onder de stad hun kapitaal aan chocola opbergen en bewaren. In de kerk dwalen monniken en priesters rond die verslaafd zijn aan de chocolade. Via het biechthok is het mogelijk om af te dwalen naar de kern van het kwaad, met de stapels opgeslagen chocolade. 

Lees meer »

Goodbye Lenin!

Na de Tweede Wereldoorlog werd de wereld verdeeld in twee ideologische blokken. Het communisme van de Sovjet-Unie tegenover het kapitalisme van de Verenigde Staten. De wereld stond in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog. Alex en zijn zusje Ariane groeien op in de DDR, hun vader was al naar het Westen vertrokken. Omdat hun vader de DDR ontvluchtte, verdenken de autoriteiten het gezin ook naar het Westen te willen vluchten. Hoe dan ook, er werd niet meer over hun vader gepraat. De moeder van Alex en Ariane was nu getrouwd met het socialistische vaderland. Ze werd een activist voor sociale vooruitgang en tegen de kleine ongelijkheden in het leven. 

Lees meer »

Les belles images - Simone de Beauvoir

Het mooie plaatje, Simone de Beauvoir schreef dit boek in 1966. De hoofdpersoon Laurence heeft twee kinderen en een man die veel werkt. Het boek gaat over de rolmodellen van vrouwen en die nastreven. Als ‘a femme au foyer’ een huisvrouw heeft ze veel tijd, maar ze voelt zich gevangen in het plaatje en de druk die de maatschappij op haar legt. Het plaatje van hoe een nette vrouw zich zou moeten gedragen. 

Lees meer »

Die fetten jahre sind vorbei en het verloren gevoel van de protestgeneratie

Die fetten Jahre sind vorbei, ook wel de vette jaren zijn voorbij. Dat soort teksten verspreidde drie jonge idealisten bij rijke villabewoners thuis, niét om er iets te stelen, maar om het meubilair te verplaatsen en chaos te scheppen. Als de villabewoners thuis komen, kijken ze geschokt om zich heen. Het dochtertje komt met een envelop aanrennen. In de envelop zit een briefje met: “U heeft te veel geld” Die uitspraak blijft in hun hoofd zitten, er wordt ingebroken in het hoofd van de rijke villabewoners. Als ze belasting ontduiken of onderweg naar hun werk zijn, dan bedenken ze zich steeds; “ik heb te veel geld” 

Lees meer »

Sally Rooney en de havermelkelite

Sally Rooney is een Ierse schrijfster. Haar debuutroman Conversations with friends kwam uit in 2017 en haar volgende roman Normal people volgde dat jaar daarna. De boeken van Rooney slaan in als een bom, vooral bij de millennials. Die ook wel de ‘havermelk-elite’ worden genoemd. Wie wil dat nou niet: op het terras zitten in de Pijp met een havermelk cappuccino en een roman van Sally Rooney op je tafeltje en dat je daarna weer door op je Vanmoof naar een klasje yoga mag gaan. 

Lees meer »

Captain Fantastic

In de prachtige bossen in het Noordwesten van Amerika heeft Ben zijn ideale wereld geschapen. Hij leeft met zijn zes kinderen in de wildernis. Ver weg van de sociale druk en de hectiek van het hedendaagse bestaan. Ze verbouwen eten op het land en gaan op jacht naar dieren. Ben geeft elke week nieuw leeswerk op en geeft hoorcolleges, al snel weten de kinderen van alles over de geschiedenis van de wereld om hen heen. Wanneer een vreselijke gebeurtenis plaatsvindt, zijn de kinderen en Ben genoodzaakt om een stap te zetten in de grotere wereld en dus kennis te maken met alles waar ze zich tegen kanten. Ben had zich op alles voorbereid, behalve op de echte wereld. 

Lees meer »